Catalan Basque English French German Italian Spanish

Fires

 

Festes i fira de la candelera

Perafita. Primer diumenge de febrer

Fira també anomenada del cavall, tradicional i dedicada al món dels traginers. En honor a la Verge Candelera (dia 2 de febrer) i a Sant Antoni (17 de febrer), es celebra el primer diumenge de febrer i correspon a la festa Major d’hivern de Perafita.

Les activitats més populars giren al voltant de la missa, solemne, la benedicció (a la capelleta de Sant Antoni) de les banderes que desfilaran a la cercavila, el passant pels carrers del poble on hi participen cavalls, mules, rucs, ponis i carruatges, cap-grossos de Perafita, les sardanes al migdia i les curses de cavalls i rucs al camí de can carbó que es celebren el diumenge a la tarda i que han esdevingut tradició del poble.

Recentment s’ha incorporat a la festa de la Candelera la fira del Cavall del Lluçanès que incorpora una passejada amb cavall pels entorns del poble i una mostra d’empreses hípiques i de serveis relacionats amb el món dels cavalls. Així mateix hi ha un seguit d’activitats que acompanyen el cap de setmana proper a la festa de la Candelera que varien cada any en funció de la seva programació: ball, teatre, concerts, esmorzars populars, activitats lúdiques i infantils, partits de futbol, campionat de botifarra, exposicions, etc. 

 

Fira de natura i muntanya

Sant Bartomeu del Grau. Primer diumenge de març

La Fira de Sant Bartomeu del Grau dedicada a la Natura i Muntanya se celebra el primer cap de setmana de març; aquesta vol donar a conèixer aspectes relacionades amb el medi, fomentant les activitats de lleure al territori, prioritzant aspectes de sostenibilitat i respecte pel medi natural.

La fira pretén oferir un espai de coneixença, aprenentatge i interrelació del medi de manera pràctica, amena i divertida; hi podem trobar projectes i activitats ambientals destinats a diferents sectors de la nostra societat (productes naturals i ecològics, materials biodegradables, energies renovables, etc.). La fira ofereix una àmplia oferta en temes turístics, culturals, artesans i gastronòmics; també s’hi poden trobar activitats d’entreteniment pensades per a tots els públics des d’activitats lúdiques (segways, geocaching, inflables, tallers per infants, ponis, etc.) fins a activitats esportives (caminada popular, Rogaine, bicicleta elèctrica, trobada de motos clàssiques, etc.).

Els serveis que s’ofereixen en el marc de la Fira estan pensats per a que tinguin la màxima repercussió social. Les activitats són de caire divulgatiu i algunes tenen un marcat caràcter de lleure, però sense oblidar el vessant educatiu en el marc ambiental. 

 

Fira de la transhumància

Sant Creu de Jutglar. Primer diumenge de maig

Es celebra el primer diumenge de maig, i tal com diu el seu nom té un origen ramader i neix en el context de la transhumància dels ramats que pujaven de les planes cap a les zones altes de pastura durant la primavera.

A Santa Creu de Jutglar hi conflueixen dos dels principals camins ramaders que travessen el Lluçanès i per tant era una zona de gran activitat transhumant.

La Fira és una mostra dels oficis artesanals i tallers de treball amb llana d’ovella, també hi ha parades de productes alimentaris. Al voltant de la fira s’organitzen diverses activitats com demostració de gossos de Tura o animals autòctons del país, concurs de dibuixos entorn de la transhumància, esmorzar de pastor, trobada de gegants, que varia segons la programació de cada any. 

 

Fira del jovent

Alpens. Penúltim diumenge de maig

Aquesta fira es celebra cada any al poble d’Alpens. Aquest es converteix en l’escenari d’una de les Batalles de la Tercera Guerra Carlina; l’acció, que tingué lloc el dia 9 de juliol de 1873, és coneguda històricament com “La Batalla d’Alpens”. Aquest és el fet que dóna lloc a la representació teatralitzada que realitzen un grup de gent del poble durant la fira.

El grup dels Diables Rocadepena d’Alpens porta quasi trenta anys escenificant el duel Savalls Cabrinetty, en el Ball de Carlins. Va ser, però, en les últimes edicions de la “Fira del jovent” quan s’incorporà l’escenificació de la Batalla d’Alpens a Plaça Major.

Una representació que ens transporta a tots plegats fins a aquell juliol de 1873. Per un matí, la plaça d’Alpens es converteix en l’escenari d’una batalla, on actors i públic s’endinsen en un sol imaginari per a commemorar uns fets que, de ben segur, marcaren les vides dels nostres avantpassats. 

 

Fira de Sant Jaume

Prats de Lluçanès. Diumenge més proper a Sant Jaume, 25 de juliol

Es celebra el diumenge més proper a la festivitat Sant Jaume, el 25 de juliol. Antigament, la Fira de Sant Jaume era una de les fires ramaderes que es celebraven al Lluçanès al llarg dels camins ramaders en el temps de la Transhumància. Era una fira tan popular i concorreguda com la Festa Major de Sant Vicenç i la Festa de Sant Joan i Elois, les dues festes més importants del calendari local.

El 1899 es va aprovar el reglament per a la instal·lació de parades que assistien a la fira. El 1991 es va recuperar la fira, donant-li un sentit comercial molt més ampli que el que havia estat el seu origen, i s’ha anat complementant al llarg dels anys amb diferents activitats de caràcter lúdic i festiu. Aquesta centenària i tradicional fira, conserva el regust a fira d’abans, però avui en dia, també s’hi pot trobar diversitat de propostes, conferències, actuacions musicals, exposicions, sopars concerts populars...

També s’organitza la Fira del Comerç Local i la Fira d’Artesans, Firaires, Entitats i Mercat del Rebost. Simultàniament l’organització aposta per espectacles i activitats tradicionals com concentracions de motos i vehicles vells, la Festa Bastonera o el Campionat de Bitlles Catalanes. 

 

Fira de l'Hostal del Vilar

Sant Agustí de Lluçanès. 28 de setembre

Es celebra el dia 28 de setembre, és una fira que amb els anys ha esdevingut tot un referent per a la comarca del Lluçanès i que s’ha sabut renovar adaptant-se als nous temps sense oblidar les seves arrels agrícoles i ramaderes.

Actualment hi ha parades diverses de roba, alimentació, complements, joguines, artesania, parament de la llar i altres, al costat d’una interessant exposició de maquinària agrícola i ramadera, amb les darreres novetats del sector. El que sí ha disminuït ha estat la presència de bestiar, amb només alguns exemplars de boví i equí habitualment. En les darreres edicions, els organitzadors han diversificat les activitats per continuar atraient el públic, s’ha fet demostracions diverses de munyir vaques a mà, embalar manualment, espellofar blat de moro, esmolar amb moles antigues, batre mongetes... tot de feines que avui ja han desaparegut o es fan de manera automàtica. 

 

Fira del bolet

Sant Boi de Lluçanès. Segon diumenge d'octubre

La Festa del Bolet és una celebració relativament recent, que té lloc a Sant Boi de Lluçanès el segon diumenge d’octubre, en principi, en plena època de bolets. Es va celebrar per primera vegada l’any 2010.

Al llarg de la jornada festiva s’organitzen diferents activitats i per a tots els públics, totes elles centrades en aquest producte tan preuat. Així doncs, la primera d’elles és una sortida guiada a collir bolets amb experts, seguida d’un concurs de boletaires. A mig matí, coincidint amb l’arribada dels boletaires, també es fa una visita guiada de l’exposició de bolets, que es repeteix a la tarda. A més a més, també es proposen tot un seguit d’activitats i jocs per als més petits.

Cal destacar també la proposta gastronòmica paral·lela que elaboren els restaurants del poble, a partir d’un menú basat en plats elaborats amb els bolets: trompetes de la mort, rovellons, rossinyols o ceps.

Generalment, la festa compta amb una vessant educativa que acostuma a ser una conferència. Una o vàries persones de renom en el món de la geografia, natura, meteorologia, etc. ofereixen una xerrada a tots els assistents, sota un fil conductor. En aquest sentit, hi han participat el Martí Boada, el José Luis Gallego, el Dani Ramírez, entre d’altres. 

 

Festa de les bruixes

Sant Feliu Sasserra. 1 de novembre

El dia 1 de novembre els carrers del poble s’omplen de gom a gom. Les parades d’artesans, les tarotistes, la decoració de les façanes de les cases, la taverna esotèrica i els múltiples personatges caracteritzats que es passegen per Sant Feliu, ens traslladem al temps passat.

Durant tot el dia es poden presenciar una sèrie d’espectacles i també episodis de la vida quotidiana d’aquelles bruixes. Així els visitants poden escoltar les paraules del “Caça bruixes” fer cas de les xafarderies que s’expliquen a la taverna, creure’s el poder curatiu de les herbes de la bruixa remeiera, intentar endevinar els trucs de màgia, acompanyar les noies a l’aquelarre que preparen, veure algunes d’elles com són jutjades i, fins i tot, pujar al Serrat de les Forques, indret situat al capdamunt del poble on històricament eren penjades les bruixes condemnades per la Cúria de la sotsvegueria del Lluçanès. 

 

Fira d'en Rocaguinarda

Olost. Primer diumenge de novembre

Es celebra el primer diumenge de novembre pels carrers del casc antic d’Olost. La fira està relacionada entorn a la figura del bandoler Perot Rocaguinarda. Històricament havia estat una fira d’arts i oficis, vessant que se segueix mantenint amb parades d’artesans i exhibicions d’antics oficis durant tot el dia.


A la Fira d’en Rocaguinarda, Olost viurà al segle XVII, època de bandolers, brutícia, pidolaires, barjaules, pudor, leprosos i pillets de tota mena. Entreu dins la llegenda! 

 

Fira d'en Perot Rocaguinarda

Oristà. Últim diumenge de novembre

La fira d’artesania d’Oristà es va implantar l’any 1993.
Els inicis foren molt artesanals, perquè es va enfocar vers els productors artesans d’aquesta comarca natural del Lluçanès, però més tard, per la manca d’expositors d’aquest gènere, es va canviar la dinàmica de la fira. Actualment està oberta a tots els públics, però sense deixar de banda les característiques inicials de l’artesania.

A la fira hi podreu trobar parades amb productes de molts tipus, com són: Alimentaris (llonganisses, formatges, mel, caramels, etc..), herbolaris, de cistelleria, artesans de fusta i boix, joguines de fusta, roba (jerseis de llana fets a mà, etc..). Des de l’organització s’ha intentat sempre fer una fira d’artesania, però sense discriminar ningú, dons també hi poden tenir lloc artesans d’altres països. 
En les més recents edicions s’ha aconseguit fer demostracions de com es treballava antigament. Així s’ha recuperat, pels visitants, oficis actualment quasi desconeguts. En vista dels resultats, i de que agrada la gent, això s’ha anat repetint fins l’actualitat.

Han passat per la fira diverses demostracions d’oficis, com són: Boter, bufador de vidre, picapedrer, tallador de fusta, cisteller, puntaire, espardenyer, escloper, fariner, escultors amb fang, terrissaires, esmolet, ferrador de cavalls, teuler, vitraller, forjador... 

 

Fira de Santa Llúcia

Prats de Lluçanès. Diumenge més proper a Santa Llúcia, 13 de desembre

Té lloc el diumenge més proper a Santa Llúcia, el 13 de desembre. És una fira de tradició centenària que s’ha realitzat de forma continuada des del S. XVIII, dedicada especialment a l’agricultura i la ramaderia.

Els orígens es deurien a la iniciativa dels masovers de Santa Llúcia, els quals, emmirallats en la fira de l’Hostal del Vilar (Sant Agustí de Lluçanès), volgueren aprofitar la diada del 13 de desembre - en la qual molts veïns visitaven l’ermita de Santa Llúcia del Quer - per exposar el seu bestiar en el planell del davant de la capella, que duia el nom de la Roca de Santa Llúcia. L’èxit fou immediat, de forma que, es forçà el seu trasllat de la Roca de Santa Llúcia al nucli de Prats el 1824. L’emplaçament inicial va ser al carrer de la Bona Sort, la plaça Vella fins a cal Valentí Purra i la part del carrer de Berga. Els bous de Santa Llúcia, però, sempre tenien el lloc reservat davant de l’església de Santa Llúcia. Al mateix temps, varen començar a venir parades de fira. A partir d’inicis del segle XX el firal va passar a celebrar-se al Passeig, on els animals de peu rodó, cavalls, mules i ases, eren fermats en unes cordes lligades entre la renglera d’arbres que feien ombra al Passeig.

Actualment el bestiar es troba localitzat a l’esplanada entre el pavelló i la plaça de la Roca Xica. I les parades es troben al nucli urbà.

La Fira de Santa Llúcia és un esdeveniment especial per la seva proximitat a les dates nadalenques. Acostuma a fer fred, algun any fins i tot ha nevat, i els torrons, neules i pessebres comencen a fer acte de presència. 

 

Turisme rural al Lluçanès

L'Associació d'Agroturisme del Lluçanès és una entitat sense ànim de lucre que es va fundar l'abril del 1997.

Segueix-nos

 

Últimes notícies

Qualitat i confiança

  • La Tria - Events i Casaments

    "Esplèndid espai on el luxe potser no es troba en la sofisticació sinó en la naturalesa, la naturalitat, l’espai, el temps o l'autenticitat"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

El Lluçanès més a prop

Indica el teu nom, el correu electrònic i clica el botó "Subscriure'm" per rebre informació i promocions de l'Associació de forma gratuïta